Miért népszerűek mostanában a festmény reprodukciók?

Szinte minden fiatal, amint saját lakást vagy házat vesz, avagy bérel, első gondolata, hogy hogyan tudná azt otthonosabbá tenni, saját ízlése szerint alakítani. Lakáskultúra boltokban nézelődve, vagy egyéb bútor és dekorációs boltokat járva hamar megtalálhatjuk a lakóterünkhöz leginkább illő elemeket. Például a kedvenc képek a falon, melyekkel kifejezhetjük személyiségünket, otthonosabbá tehetjük otthonunkat. Habár jó minőségű bútorokat és dekorációkat kaphatunk, az áruk az ilyen boltok esetében igen magasak, így érdemes vásárlás előtt online webshopokban is nézelődnünk, ahol gyakran jóval jutányosabb összegekért kaphatunk szebbnél szebb dekorációs tárgyakat.

Így például az otomoto.hu weboldalán böngészve számos festmény és fotó reprodukciót találhatunk, melyeket a világ minden pontjáról küldtek be híres művészek, tehetséges kortárs művészek és hobbisták. Így minden kultúrakedvelő vásárló kedvére válogathat a művészek szemet gyönyörködtető alkotásai közül és amellett, hogy egy remekművet tudhatnak tulajdonukban, híres alkotások pontos másolatai is ékesíthetik lakásuk falát.

A reprodukciók népszerűségének okai

Számos oka van annak, amiért napjainkban egyre közkedveltebbé vált a reprodukciók vásárlása.

  • Többek között sokan nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a híres festményeket, fotókat, vagy akár szobrokat temérdek pénzért megvásárolják műkincs kereskedőtől, hogy azok házuk falát ékesíthessék, mégis szeretnének bennük gyönyörködni. A reprodukciókat bárki megvásárolhatja sokkal kedvezményesebb áron, mint az eredeti alkotásokat, akár netről, akár személyesen valamelyik lakáskultúra boltból. Ezáltal mi is büszke tulajdonosai lehetünk egy szemet gyönyörködtető remekműnek, mely emelheti lakóterünk fényét, színvonalát.
  • A reprodukciók emellett igen változatosak lehetnek, hiszen amellett, hogy az eredeti festményt ábrázolják, utánozzák, megjelenhetnek benne a kortárs művész sajátos vonásai, lelki világa, érzései a formákon, ecsetvonásokon vagy akár a változatos színhasználaton keresztül, így minden reprodukció más és más lehet, nem csupán egy másolat.
  • Másik előnye, hogy különböző méretekben is elérhetőek, így könnyen igazíthatjuk a lakásunk berendezéséhez, stílusához, hogy tökéletesen passzoljon a többi bútorhoz és dekorációhoz. Egy egészen aprócska reprodukció elférhet akár az íróasztalunkon is, így kedvenc képük végig szem előtt lehet, bármikor gyönyörködhetünk benne munka közben. Rendelhetünk természetesen nagyobb, falra akasztós változatot is, mely éke lehet az egész szobának, amint odavonz minden figyelmet.
  • Ráadásul egy sokszorosított rajz, vagy festmény több példányban is megvásárolható, így akár egy kompozíció része is lehet, vagy nem túl nagy összegekért családtagoknak, vagy barátoknak is vehetünk ajándékba, így ők is birtokolhatnak egy-egy példányt.

Otthon, akár a múzeumban

Természetesen cseppet sem akkora az eszmei értéke, mint egy eredeti alkotásnak, de attól még magát a látványt, az érzést könnyedén közvetíteni tudják a reprodukciók alkotói a hétköznapi közember számára is, így nem csak múzeumokban és kiállításokon gyönyörködhetünk bennük, hanem saját lakásunkba is beszerezhetünk belőlük egyet-egyet.

Mindemellett ha netalántán bármi bántódása esne a képnek, nem éri akkora kár és trauma a tulajdonost, hiszen töredék annyit kellett érte fizetnie. Így nem okoz olyan nagy fejfájást, ha mosolyt rajzol a gyerkőc a Sikoly című reprodukció arcára, vagy megrágja a kutya a kép sarkát, hiszen könnyen beszerezhetünk egy másik, hasonló példányt, nem kell örökké megválnunk tőle.