Milyen anyagból készülnek a zászlórudak?

 A zászlórudak leghagyományosabb, történelmi alapanyaga a fa. A modern kor hozadéka volt a fém zászlórudak alkalmazása, de az alumínium zászlórúd csak a huszadik században terjedt el. A legmodernebb, tartós zászlórudak viszont ma kétségtelenül a poliészter zászlórúd kompozit modelljei.

Fa zászlórúd – idejétmúlt, de mutatós

A lobogó, mint hovatartozás-jelző feltűntétől használatos, a történelmi koroktól kezdve egészen napjainkig. A nemes fa zászlórúdurak címeres lobogóitól a Rákóczi-szabadságharc legendás feliratos zászlain át, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lobogóitól a világháborúk nemzeti zászlaiig a vásznak fa rudakon lobogtak. Mindazonáltal ez a leginkább sérülékeny zászlórúd-alapanyag. A mai követelményeknek megfelelő, korszerű köztéri alkalmazása számos problémát vet fel. A fa zászlórúd anyaga reagál a leginkább a változó időjárási körülményekre, a nedvességre és a hőmérséklet intenzív változásaira. Az alkalmazható felületi kezelések, védelmek ellenére ez a zászlórúd-alapanyag van leginkább kitéve az elemeknek. A fa természetes erezetének futása mentén előbb vagy utóbb repedések jelenhetnek meg rajta, ami a szélnek intenzíven kitett helyeken könnyen a zászlórúd töréséhez vezethet. A jellemzően esztergált fa zászlórudak viszonylag kedvező áron beszerezhetők. Manapság főként csak az alkalmilag: nemzeti és egyéb ünnepeink alkalmával zászlótartókba, homlokzati zászlótartókba kihelyezett zászlók esetében alkalmazzák őket tömegesen, és mindmáig gyakorta alkalmazzák a fa zászlórudakat a beltéri lobogó- és zászlódíszek kialakításánál.

Alumínium zászlórúd – masszív, de nem túl szép

A fém zászlórudak széles körű alkalmazását a rozsdamentes acél zászlórúd mellett leginkább az alumínium zászlórúd elterjedése tette lehetővé. Ez az időjárásnak remekül ellenálló anyag nem hajlamos a szerkezeti elemek elöregedéséhez vezető korrózióra. Jól viseli a nedvességet, a hőingadozást – az időjárási körülmények változásaitól függetlenül teszi a dolgát. Ideális az állandó, talpazatra szerelt zászlórudak alapanyagaként, rendezvényközponalumínium zászlórúdtok, intézmények és igényes, magukra adó cégek előtt gyakorta láthatók a sorba állított, lobogóikat a szélbe feszítő alumínium zászlórudak. A terhelhetőségük folytán nagyobb felületű lobogókat is elbíró alumínium zászlórúd általában többféle szerelékkel is elérhető:

  • külső és belső kötélvezetésű,
  • leengedhető lobogóval szerelt,
  • kurblis,
  • és felső lobogó-tartókaros szerelékkel ellátott változatuk is ismert.

Gondoljuk meg – a kompozit-anyagok széles körű elterjedtsége mellett az alumínium árbóc még mindig alkalmas és kedvelt választás a sporthajózásban, nem egy világot kerülő óceáni verseny hajósa választja a könnyebb helyszíni karbantarthatóság okán a szeleknek durván kitett körülmények közé is az alumínium árbócot. A Kárpát-medencében jellemző szélviszonyok mellett az alumínium zászlórudak különösebb karbantartást nem igényelnek, jól állják az erős szélnek kitett helyekre való telepítést is. Könnyű súlya az ideiglenesen, alkalmilag felállított kültéri lobogódíszek ideális tartójává teszi az alumínium zászlórudat.

Poliészter zászlórúd – a legmodernebb anyagszerkezet, a legjobb választás

Anyagfáradás és időjárás-állóság tekintetében nincs előremutatóbb zászlórúd-alapanyag ma a poliészternél. A különböző ipari és egyéb célokra számos poliészter alapú gyanta ismert, ezek anyaga általában valamilyen katalizátor, vagy hő hatására térhálós szerkezetet vesz fel. Ez az anyagszerkezet már önmagában is elég szilárd lehet, de alkalmanként a más anyagok felhasználásával (üvegszál, szénszál) kompozit héjszerkezetek alakíthatók ki belőle. mint ahogyan a poliészter zászlórúd is jellemzően valamilyen kompozit szerkezet. A poliészter zászlórudak viszonylag magas hőmérsékleten is remek mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek – de ugyanilyen jól állják a fagyot is. Oldószerekre és egyéb szennyeződésre sem érzékenyek. Az alumínium viszonylagos merevségéhez képest a poliészter zászlórúd sokkal rugalmasabb. A telepített és alkalmilag telepített rendszerek mellett a poliészter zászlórúd lassan átveszi a fa zászlórudaktól az összes kültéri feladatot is, mivel időjárás-állóság tekintetében nem akad párja. Jellemzően alig nehezebb, mit az azonos méretű alumínium zászlórúd. Ez egy telepített 12 méter magas zászlórúd esetében mindössze 29 kilogramm összsúlyt jelent a tartozékok (csúcsdísz, zászló felvonására és rögzítésére szolgáló eszközök és talpazati elem) nélkül. Nyugodtan kijelenthető, hogy a jövő zászlórúdjainak alapanyaga a poliészter.